Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


Mészvakolat - a sokoldalú klímaszabályozó
2010. 06. 22. 15:59
Koltay Katalin szakértő és terméktanácsadó cikke a Bautrend 2010 március-áprilisi számából

Mikroszkóp alatt a tojáshéj olyan bámulatosan tökéletes, amit a mai napig nem tudott lemásolni a modern technika. A tojáshéj jelentős részbe n mészből áll, ez olyan klímaszabályozó burok, amely egyúttal mechanikai védelem is, az embrió fejlődésének a helye, és nem utolsósorban táplál is. A tojáshéj egyszerre szabályozza a gáz- és páracserét.
A zseniális tojáshéjhoz hasonló tulajdonságúak a mészalapú építőanyagok.
A mész a lakóhelyiségekben hozzájárul az egészséges lakóklímához. A meszes klímavakolatok egy sor pozitív tulajdonsággal bírnak, ugyanúgy, mint a tojáshéj:

- felveszik környezetükből a káros kén-dioxidot és az üvegházhatást okozó szén-dioxidot. Egyszerűen a mész, karbonátosodása során leköti ezeket a gázokat.
- Mikroszkópikus pórusszerkezetének köszönhetően kiváló páraszabályozó. Magas páratartalom esetén nagy mennyiségű párát képes raktározni, száraz levegő esetén gyorsan leadja a tárolt vízpárát. Jó páraáteresztő, páragazdálkodása változó hőmérséklet esetén is kifogástalanul működik.
- A lúgos pH értékének köszönhetően meggátolja a gomba- és penészképződést (rendszeres szellőztetés és 80% alatti páratartalom esetén)
-Antisztatikus, azaz nem töltődik fel és nem vonz magához koszszemcséket.
-Természetes anyagokból áll.
 
 
Rendszerben alkalmazva
 
A beltérben használható meszes klímavakolatok különböző alkalmazási módokhoz igazodva más-más receptúrával állnak rendelkezésre. A rendszer részét képezi a meszes klímaglett is, amellyel a festéshez készítjük elő a falfelületet. Fontos, hogy az így elkészült falakat ne diszperziós festékkel fessük, hiszen azzal lezárnánk a páraszabályozó pórusokat. Javasolt a természetes kötőanyagú termékek használata például: szilikátfestékek, illetve mészfestékek.


Cimkék: természetes, vakolat, Vakolatgyártók, Tüzépek, MészoltókHozzászóláshoz be kell jelentkezni!
Adatvédelmi nyilatkozat