Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


Növekvő függés a másodnyersanyagoktól
2010. 07. 12. 16:07
Látszólag a hulladékgazdálkodásban csak szűk csoport érintett, de ha alaposan végiggondoljuk, közvetve vagy közvetlenül szinte minden ipari terület érintett lehet, és gyakran észrevétlenül is hatással van látszólag teljesen független területeken tevékenykedő cégek mindennapi életére és költségeire.
A világ hulladékgazdálkodási iparága évente 300 milliárd € forgalmat lebonyolítva már évi mintegy 4 milliárd tonna hulladék kezeléséről gondoskodik. Igaz, az érintett cégek és szervezetek ennek a mennyiségnek még mindig csak mintegy 25%-át hasznosítják, amely mellett a fennmaradó 75%-ot csupán ártalmatlanítják – írta a Recycling International.

 A szakmai magazin a Veolia International Services vállalat jelentésére hivatkozva számolt be arról, hogy a valós számok valószínűleg még ennél is nagyobbak, ám a  - főként a harmadik világ országaiban erős-informális hulladékgazdálkodási szférában működő vállalkozások tevékenységének eredményét még hozzávetőlegesen is nehéz megbecsülni. A jelentés arra is rámutat: a következő évtizedekben a föld lakóinak száma elérheti a 10 milliárd főt, akiknek a legnagyobb hányada ráadásul a várhatóan nagyvárosok lakója lesz. A nagyobb és gazdagabb népesség pedig egyszerre feltételez nagyobb nyersanyagigényt és növekvő hulladékkibocsátást, miközben a természetben fellelhető nyersanyagok egy részének ára már 2000 és 2008 közepét átölelő időszakban is hétszeresére emelkedett a növekvő kereslet és a készletek és a készletek egyre szűkösebbé válása , valamint a kitermelési nehézségek következtében.
A megoldást a másodnyersanyagok jelentik, amelyeknek  az előttünk álló évtizedben szinte teljesen fel kell váltaniuk a primer nyersanyagok használatát.
 
Ócsakvaspiac: egyszer fenn, egyszer lenn
Rekordkereslet lehet 2011-ben a másodnyersanyagok iránt
Habár az év első negyede komoly árnövekedést hozott a vasfémhulladékok piacán, áprilisban megtört az emelkedő trend, az árak ismét lefelé indultak, igaz, jelentős hullámzással tarkítva. Mindez pedig azt jelzi, hogy az ócskavas iránti kereslet még mindig hektikusan változik, s egyelőre meg sem közelíti a gazdasági válság kirobbanását megelőzően, 2008 első felében tapasztalt mértéket – derül ki a Recycling International tudósításából. A magazin beszámolója szerint az acélipar gazdasági válságból való lassú lábadozására való tekintettel a szakértők többsége a második félévben sem vár drasztikus áremelkedést,bár elképzelhetőnek tartják, hogy a vasérc árának emelkedése lassan át fog szivárogni a másodnyersanyag árakba is.
A meglehetősen képlékeny helyzet ellenére is van némi ok az optimizmusra, ugyanis a világ nagy acélgyártó vállalatait tömörítő World Steel Association (WSA) prognózisa szerint az acél iránti kereslet idén elérheti a 1,241 milliárd tonnát, amely 10,7 %-kal haladja meg a tavalyi szintet. A 2011-re jósolt újabb 5,3 %-os növekedés pedig 1,306 milliárd tonnára tornászhatja fel a keresletet, amely új rekordot jelentene, s jelentős lökést adhatna a vasfém másodnyersanyagok értékesítésének is. A legnagyobb acélfogyasztó várhatóan 2010-ben is Kína lesz 579 millió tonnával, ám a tavalyi 24,8%-ot követően idén már csak 6,7 jövőre pedig 2,8 %-kal fog nőni az általa felhasznált acél mennyisége. Ezzel szemben Indiában az idei évre várt 13,9 , illetve a jövőre jósolt 13,7%-os növekedést követően az acélfelhasználás mértéke elfogja érni a 71, 6 millió tonnát, amellyel a dél-ázsiai ország megerősíti nemrég megszerzett második helyét a világ legnagyobb acélfogyasztói között. Ami szűkebb környezetünket illeti: a WSA szakértői szerint az EU tagállamokban a tavalyi drasztikus, 35,2%-os visszaesést követően idén 13,7, jövőre pedig 7,9 %-kal nőhet a felhasznált acél volumene, elérve a 145,2 millió tonnát, bár ez a mennyiség így is csak az 1997-es szintnek fog megfelelni.
/Hulladéksors XI. évfolyam júniusi száma/
Mit gondol, az Ön munkáját befolyásolják a felvázolt trendek?


Cimkék: acél, alumínium, Fémgyártás, acélipar, árHozzászóláshoz be kell jelentkezni!
Adatvédelmi nyilatkozat