Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


Lakáspiaci helyzet - 2011-től talán jobb lesz
2010. 07. 29. 16:03
Kivonat a Bautrend 2010 június-júliusi számából- a teljes cikk ott olvasható
Tovább csökkentek a lakásárak 2009-ben - derül ki az FHB Lakásárindex negyedéves jelentéséből. Ugyancsak rossz hír, hogy az ügyletek száma is drasztikusan csökkent, több száz olyan település van, ahol egyetlen adásvétel sem történt, és vannak olyan megyék, ahol emiatt nehezen határozható meg az árszinvonal.

Pesszimista várakozások
Az ingatlanpiac befagyásánál talán még rosszabb, hogy az iparági várakozások továbbra is borulátók. Annak ellenére, hogy bizonyos makrogazdasági mutatók (például bővülő kivitel, a reálbér szerény emelkedése) a válság végét jelzik, illetve a kedvezőbb kamatkörnyezet mellett bővült a hitelkínálat, mégsem várható, hogy 2010-ben megálljanak a kedvezőtlen ingatlanpiaci mozgások. Az FHB előrejelzése szerint az idén további 9,3 %-os csökkenés várható. Harmati László (az FHB vezérigazgató-helyettese) úgy látja, hogy több gazdasági mutató vizsgálata alapján várhatóan idén lesz még egy nagyobb áreseés az ingatlanpiacon.
Ugyanakkor a folytatódó lakásár-csökkenés, a lassuló infláció, a betéti kamatok és a jegybanki alapkamat süllyedése mellett újra megjelenhetnek a piacon a befektetési céllal vásárlók. Az FHB prognózisa szerint csak 2011-ben számolhatunk az irányvonal fordulásával, ezt követően erősödik meg a vevői szándék, de ez sem jelent majd földcsuszamlásszerű bővülést


Cimkék: árváltozások, Betongyártók, Tüzépek, Mészoltók, lakáspiacHozzászóláshoz be kell jelentkezni!
Adatvédelmi nyilatkozat