Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


Biogázüzem - Szarvas
2010. 09. 03. 12:09
/Kivonat Máté Klára – főszerkesztő Biogázüzem című cikkéből Magyar Építéstechnika 2010/7-8 szám/

Július közepén elhelyezték hazánk legkorszerűbb és legnagyobb biogázüzemének alapkövét Szarvason, amelynek villamos teljesítménye 4,2 MW lesz.
Németországban 25.000 szélerőmű, 5500 biogázüzem működik, mely közel 300 ezer fő munkaerőt foglalkoztat. Hazánkban 10 mezőgazdasági biogáz-kiserőmű működik, 5 áll indulás előtt, további 20 pedig épül.
Érdekes adat: 200 biogázüzem a Paksi Atomerőmű teljesítményének 50%-át biztosíthatja.

Az alapkőletételen Bencsik János a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára is részt vett, aki úgy véli, hogy hazánkban legalább 100-120 biogázüzemnek kellene megvalósulnia az elkövetkezendő években. Ez lehetővé tenné, hogy a másra fel nem használt hulladék környezetbarát feldolgozása megoldódjék. Az energiatermelés mellett pedig csökkenhetne a szén-dioxid kibocsátás is.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar melléktermékéből, hulladékából kell energiát termelni – mondta, csak ezután szabad energiatermelés céljára növényt termeszteni.
Annak érdekében, hogy ezek a beruházások minél előbb létrejöhessenek, nagyon fontos, hogy az engedélyezési eljárás időtartamát legalább 30%-kal csökkentsük.
A biogázüzemben a feldolgozás melléktermékeként egyebek mellett magas értékű talajjavító tápanyagokat tartalmazó biotrágyát állítanak elő, amely több ezer hektár mezőgazdasági hasznosítású területen teszi lehetővé a jelenleg is alkalmazott műtrágya helyettesítését illetve pótlását.
 
A blogoldal szerkesztőjének megjegyzése: Ennek az értékes biotrágyának lehetne kiegészítője a mészhidrát, amely amellett, hogy kalciummal látja el a talajt, kiirtja a patogéneket valamint megköti az esetlegesen előforduló nehézfémeket. Tehát a talaj tápanyagpótlását egy műveletben lehetne végezni a pH javításával is.


Cimkék: iszapkezelés, biogázHozzászóláshoz be kell jelentkezni!
Adatvédelmi nyilatkozat