Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


Építkezés természetes építőanyagokkal 3
2010. 10. 27. 15:49
Ahogyan a sorozat korábbi részében ígértem, ebben a részben a kender alapú téglát hasonlítom össze a többi építőanyaggal elsősorban hőtechnikai szempontból.
Mivel levegővel történik a szárítása a gyártás alacsony energiaigénye mellett fontos előny, hogy ez a kíméletes technológia lehetővé teszi a kedvező bio-klimatikus tulajdonságok megőrzését is. Eszerint rendkívül hatékony hőmérséklet és páratartalom szabályozó funkciót tölt be. Ezen kívül relatíve kisebb falvastagság mellett is jó hangszigetelő anyag.

A táblázatból látszik, hogy relatíve magas sűrűsége mellett, nagy hőtárolási kapacitással rendelkezik. Hőtárolási kapacitása és hővezetési tényezője a fenyő fűrészáruhoz áll közel, a hőátadási együtthatója pedig minden vizsgált anyagnál kedvezőbb, sőt a jelenleg kapható legjobb hőszigetelésű ablakénál is (ami k=1,1)
 
További előnye, hogy egyszerű rendszer: egy rétegben biztosított a fal összes funkciója, hisz nincs szükség további hang és hőszigetelő rétegre, ami azt jelenti, hogy nemcsak anyagot, de munkaerő költséget is megtakaríthatunk ezzel, az időről nem is beszélve.
A fenti leírtakból adódik, hogy hideg és meleg éghajlaton egyaránt alkalmazható.
Ami pedig igazán egyedülállóvá teszi az építőanyagok között: 100%-ban újrahasznosítható. A téglatörmeléket összezúzva az belekeverhető a kenderes mészhabarcsba.
Ahogyan a mellékelt képből kiderül remekül ötvözhető egyéb természetes építőanyagokkal, mint a fa és a szalma.
Hogy hazánkban valaha megjelenik-e ez a fajta anyag? Ki tudja? Ha akad kitartó és innovatív vállalkozó, akinek fontosak a módszer által képviselt értékek, talán lehetséges....
Ezek az értékek: természetesség, energiatakarékosság, anyagtakarékosság, környezetvédelem, egészséges környezet.

Szerző: Dudok Tímea


Cimkék: természetes, TüzépekHozzászóláshoz be kell jelentkezni!
Adatvédelmi nyilatkozat