Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


A mészhidrát csökkenti a nyomvályúsodást és növeli a burkolat merevségét
2010. 12. 03. 15:19
(Carmeuse Group R&D tudományos folyóirat egyik cikkének fordítása)

A nyomvályúsodás az aszfalt maradandó alakváltozásai közé tartozik, amely a túlzott rugalmasság következménye. A nyomvályúsodást a bizonytalan minőségű aszfaltkeverék, a nagy forgalmi terhelés, és a nedvesség-beszivárgás okozza. Az olyan vizsgálatok, mint a terheléses nyomvályúsodási tesztek bizonyították a hidrát pozitív hatását az aszfalt minőségére.

A másik tényező, ami a nyomvályúsodást befolyásolja a magas burkolati hőmérséklet, amely az aszfalt lágyulását idézi elő, és hajlamossá teszi a nyomvályú képződésére.
A magas hőmérséklet mellett mért viszkozitás következtetni enged a bitumen ellenálló képességére a magas hőmérséklettel szemben.
A bitument viszkoelasztikus anyagként tartják számon.
A viszkózus karakter az anyag terhelés alatti folyási képességet jelenti, míg az elasztikus tulajdonság a terhelés megszünte utáni rugalmas visszaalakulás képességét.
Számos modell-javaslat merült fel a nyomvályúsodás leírására valamint a terhelés és hőmérsékleti körülmények és az aszfalt viszkoelasztikus viselkedésének összefüggéseire.
 
A bitumen viszkoelasztikus tulajdonságainak mérésére a dinamikus nyírószilárdságmérő berendezést használják, amelynek mérési eredményeit kékkel mészhidrát adagolása nélkül sárgával mészhidrát adagolása mellett grafikusan ábrázolva a 2.sz. képen láthatunk.
A G*/ sin δ a nyomvályúsodással szembeni ellenállás paraméterének számít.
A bitumenhez mészhidrátot adagolva javul annak nyomvályúsodással szembeni ellenállása.
 A mészhidrát további előnyöket nyújt a bitumen magas hőmérséklet melletti viszkozitásban (3. sz kép) A kék szín szintén a mészhidrát nélküli a sárga pedig a mészhidráttal mért eredményeket mutatja.
 
A viszkozitás változása a reakció ideje alatt erős vegyi kinetikára enged következtetni a bitumen  és a mészhidrát között.
A nyomvályúsodás, vagy az aszfalt maradandó alakváltozása a terhelési ciklusokból összeadódó állandó feszültségekkel lehet kapcsolatos. A feszültségek összeadódásának mértéke csökken a terhelési ciklusok növekvő számával és tart ahhoz a határértékéhez, ami a keverék tulajdonságainak függvénye.
A feszültség hatására bekövetkező anyag-keményedés a terhelés hatására bekövetkező állandó feszülség-összeadódás csökkenésével van összefüggésben.
Bár növekvő mértékű feszültség összeadódás is bekövetkezhet néhány keverék esetében, de ez a keverék harmadlagos sérüléseiből adódhat.Nem tisztán a terhelés nyomán ébredő feszültségekből fakad.
 
Angolról fordította: Dudok Tímea


Cimkék: aszfalt, AszfaltkészítésHozzászóláshoz be kell jelentkezni!
Adatvédelmi nyilatkozat