Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


A bioerőművek szerepe a magyar gazdaságban
2011. 01. 10. 13:59
Kivonat a gazdasági tükörkép magazin 2010 augusztus szeptemberi számából Lontay Zoltán azonos című cikkéből. A teljes cikk ott olvasható.

Tíz-tizenkétezer új munkahely, 1 milliárd m3/év gázimport megtakarítás, 200 milliárd Ft/év termelési érték – ez a gazdasági hatása annak a bioerőművi programnak, melynek a segítségével Magyarország eleget tehet az Európai Unió megújulóenergia-termelésre vonatkozó 2009/28. számú direktívájának. A közvetlen gazdasági hatás mellett a program segítségével megtakaríthatunk 3 millió tonna/év szén-dioxidot, és hozzájárulhatunk az exportképes magyar tudás kifeljődéséhez. Az egyes projecteknek helyet adó településeken a nagy hozzáadott értékű termeléssel, korszerű technika bevezetésével és az alternatív földhasználat lehetőségének demonstrálásával igazi térségfejlesztés valósulhat meg.

A program 600 megawatt bioerőművi kapacitás üzembe helyezését tartalmazza 2020-ig. Helyettesítésre illetve kiváltásra kerülnek a szenes erőművekben most üzemelő elavult kapacitások, másrészt új, korszerű, zöldmezős fejlesztésű egységek állnak termelésbe.
600 megawatt bioerőművi kapacitás üzemeltetéséhez 5-6 millió t/év biomasszára van szükség. Az erdőállomány 10 millió t/évet meghaladó gyarapodásából biztosan elérhető erőművi célra 2-3 millió t/év. Az ország mezőgazdasági területének 2-3 százalékán intenzív technológiákkal megtermelhető további 2-3 millió t/év anyag. Végül egyetértés van abban, hogy a mezőgazdaságban keletkező több, mint 15 millió t/év melléktermékből biztosan hasznosítható néhány millió tonna ökológiai károk nélkül. Vagyis a bioerőművi program tüzelőanyag-oldali alapjai biztosíthatóak.
Az elmondottakat jól demonstrálja a GEA EGI Zrt. fővállalkozói közreműködésével létrehozott, 2009-ben üzembehelyezett  Szakolyi erőmű példája. Itt zöldmezős fejlesztéssel 20 MWe teljesítményű korszerű bioerőmű épült a térség biomasszakincsére alapozva. A létesítmény 50 főnek biztosít munkát, és létrehoz egy közel 2 milliárd Ft/év nagyságú piacot a biomassza termelőknek. Pályázati szakaszban van egy kertészeti project, amely az erőmű hulladékhő bázisán száz fő foglalkoztatásával piacképes biozöldséget tud előállítani.
Ahhoz, hogy a magyar bioerőművi ipar fejlődésnek induljon rendbe kell tenni a jogi-közgazdasági szabályozást. A környező országok szintjét közelítő átvételi árakat kell megállapítani, és egyszerűsíteni kell a létesítések adminisztrációs akadályát.
Az oldal szerkesztőjének megjegyzése:
Hogyan is kapcsolódik ez a téma a mészhez?
A biomassza tüzelésű erőműveknek a legtöbb gondot a HCl (hidrogén-klorid) és a HF (hidrogén-fluorid) kibocsátás okozza, melynek megkötésére a mészhidrát az egyik legideálisabb hatóanyag mind gazdasági, mind környezetvédelmi tekintetben.
 
Dudok Tímea


Cimkék: FüstgáztisztításHozzászóláshoz be kell jelentkezni!
Adatvédelmi nyilatkozat