Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


A mészhidrát csökkenti az aszfalt repedezettségét
2011. 01. 31. 10:57
Cikk fordítása a „Mészhidrát az aszfaltkeverékben” című tudományos folyóiratból, melyet a Carmeuse Group adott ki.
A repedezett aszfalt- felület a mikrorepedések kialakulásával kezdődik.
Idővel azonban ezeket a mikro-repedéseket sikerült megakadályozni az apró hidrát szemcsék segítségével.
A mészhidrát az átlagos töltőanyagoktól eltérően csökkenti a repedezettséget, mivel reakcióba lép a bitumen poláros molekuláival. Ez növeli a mészhidrát-szemcsék hatékonyságát, mivel hatalmas szerves molekulaláncok veszik őket körül. Következésképpen, az olyan burkolati hibák kialakulása, mint a mikro-repedések, megelőzhetőek az aszfaltkeverékhez mészhidrát adagolásával.

Fáradásos repedések
 
A fáradásos, vagy egyéb, terheléssel összefüggésbe hozható repedezés egy elsődleges fáradási mechanizmus, amely hatással van az aszfaltburkolat hosszú távú viselkedésére. Ezt okozhatja elégtelen szerkezet vagy helytelen keverék a várható terheléshez képest, legyen az akár súlyos vagy sűrűn ismétlődő könnyű terhelés.
Ez általában hosszanti repedések sorozatával kezdődik olyan helyeken, amely állandó ismétlődő kerékterhelésnek van kitéve, amely a burkolaton belül nyíró és nyomófeszültségeket indukál.
Ezen repedések keletkezése az egyik módja annak, ahogy az anyag megszabadul a felhalmozódott deformációs energiától. A további forgalmi terhelés számos keresztirányú repedést hoz létre, amelyek összeérve létrehozzák a tipikus „krokodilbőr” mintázatú repedezettségi mintát. Ez a mintázat tipikusan jellemző a fáradásos repedezettségre.
A burkolat a mészhidrát jelenléte miatt a fáradásos aszfalthibákkal szemben messze ellenállóbb, mint anélkül.
Az utolsó ábra diagrammja is ezt szemlélteti.
A kék oszlopok a nyers a sárga oszlopok a tömörített aszfaltot jelentik. A függőleges tengely a terhelés ismétléseinek a számát, a vízszintes a minták típusát jelzik. Balról jobbra: kezeletlen, mészhidrátos, tapadásjavító szerrel kezelt.
Fordította angolról: Dudok Tímea


Cimkék: Aszfaltkészítés, aszfaltHozzászóláshoz be kell jelentkezni!
Adatvédelmi nyilatkozat