Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


Építkezés természetes anyagokkal 4
2011. 02. 15. 15:42
Ebben a cikkben folytatom a természetes építési módokról szóló sorozatomat. Most a kelták földjére kalandozunk ezen a téren.
Az építési anyagok közé Írországban a kendert elsőként Steve Allin vonta be igazán.
Első alkalommal saját házának felújításánál használta belső vakolóanyagként, majd a házbővítését is ezzel az anyaggal oldotta meg. Azóta is kenderépítés egyik legnevesebb ír képviselője. Rengeteg felújítási és építési projectben vett már részt és megjelent néhány könyve is a témában. Sok helyre hívták és hívják előadni világszerte, mert ennek a vézna alacsony embernek az elkötelezettsége és a lelkesedése a természetes építőanyagok iránt olyan átütő erejű, hogy sokakat magával ragad.

A szigetországban rengeteg a  régi kőház, amelynek a szigetelése nem sorolható éppen a legkiválóbbak közé és a fűtési költségek csakúgy mint nálunk ott is kezdenek egyre húsbavágóbbak lenni. Éppen ezért szükség volt egy jó hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező, olcsó vakolóanyagra. Így került előtérbe a kender.
 
Hol használják?
Kezdetben felújításoknál használták inkább, ma már egyre jellemzőbb az új építésű, elsősorban favázas házaknál.
Tetőterek felújításánál kimondottan előnyös a jó hőszigetelési képességén túl az a tény is, hogy ez az anyag könnyű és a hangszigetelési tulajdonságai sem akármilyenek.
Figyelemre méltó kezdeményezés az íreknél, hogy egyre több alacsony árfekvésű kis házakat építenek ebből az anyagból, amely fiatal házasoknak jól jön az induláshoz, valamint a már magukra maradt időseknek is kényelmes, és nem utolsósorban alacsony rezsiköltségű.
Meglepőnek tűnhet, de Írországban már létezik kenderrel épített uszoda is, ahogyan az a képen is látható.
 
Hogyan használják?
A legtöbb esetben ma már nemcsak vakolóanyagként használják a kender-mész habarcsot, hanem magát a falat is ebből építik.
 Lehet úgy, hogy kétoldalt zsaluzzák és egyszerűen kiöntik, mint a betont, de manapság már csak egyik oldalt zsaluzzák és a másik oldalon pedig szórják.
 
Egy érdekesség: rengeteg történelmi kőépületük van az íreknek is. A felújításnál ilyen eseteknél is használtak már kendervakolatot.
Ön mit gondol? Lehetne jövője Magyarországon ehhez hasonló kezdeményezésnek?
 
Szerző: Dudok Tímea
 


Cimkék: Nagykereskedők, természetes

Kovács Levente - 2011. 02. 16. 09:32:28
Szia Timi!

Érdekes a cikk, de számomra nem derül ki, hogy használják? (pedig van egy ilyen alcím)

Megvan az alap vakolóanyag (malter) és a kender apríték bele van keverve? Vagy…?

Akkor ez olyasmi, mint a heraklith, fa helyett kenderrel?

Üdv, Levente

PS: szerintem van létjogosultsága nálunk is :)Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!
Adatvédelmi nyilatkozat