Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


A mészkőliszt, mint adalékszer csökkenti a beton megszilárdulási és kötési idejét
2011. 03. 22. 14:13
A beton kezdeti és végső kötési ideje nem más, mint a megszilárdulás illetve a végleges szilárdság eléréséhez szükséges idő.
A kötési idő értékelésére a Vicat-tű próbát szokták használni, amely egy mechanikai jellegű vizsgálat és nagy mértékben függ a beton konzisztenciájától, amely természetesen a betonban lévő víz-szárazanyag aránytól függ. Állandó víz/cement tényező mellett is váltakozhat a konzisztencia a cement és a töltőanyag arányának váltakozásával.

Ilyen körülmények között a cement helyettesítése egyre növekvő mészkőliszt aránnyal rövidebb kezdeti és végső kötési időt eredményez, ahogyan azt a diagramm is megmutatja.
A kék értékek a megszilárdulási időt, a sárgák a végső szilárdulás idejét jelzik percben, 0-10-20 és 35% tömeg százalékos cement mészkőliszttel való helyettesítése mellett.
 
A klinker összetétele kisebb jelentőséggel bír nagyobb finomságú cement esetében. Minél magasabb a trikalcium-szilikát arány annál rövidebb lesz a kötési idő.
A felgyorsult kötési idő értelmezhető a következő két jelenség következményeként: a szárazanyag tartalom növekedése és a hidratáció fokozása, amely emeli a szárazanyag átszivárgási küszöbértékét.
Egyéb eredményekben mérsékelt hatás mutatkozik a cementalapú anyagok kötési idejére a mészkőliszt használatával.
-Cikk fordítása a Carmeuse Group Scientific rewiews című újságából-

Az oldal szerkesztőjének megjegyzése: Ennek a felgyorsított kötési időnek főleg ott van jelentősége, ahol a termelékenységet növelni lehet vele, a fajlagos költségeket pedig ezzel csökkenteni. Igy például a beton térkövek és járdák gyártásánál, betoncserép gyártásnál  illetve minden betonelem gyártásánál.
 
Fordította: Dudok Tímea


Cimkék: Betongyártók, beton



Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!




Adatvédelmi nyilatkozat