Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


Építőipari helyzetkép 2011 júliusában
2011. 07. 26. 16:59
A Magyar Építéstechnika 2011/6 száma nyomán. A 2011 évi országos építőipari termelés 1700-1760 milliárd Ft között prognosztizáljuk, ami a 2006-os (az ágazat utolsó jó évéhez) viszonyítva összehasonlítható áron 40%-os csökkenést jelent.
2011 májusában az építőipari termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 4,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Szezonálisan kiigazítva a termelés a márciusi és áprilisi jelentős csökkenés után májusban az előző havinál 6,4 százalékkal magasabb volt.
Az év első öt hónapjában a termelés 8,3 százalékkal volt kisebb, mint a 2010. azonos időszaki.

A piaci viszonyok anomáliái továbbra is fennmaradtak: a kevés munka nem eredményezi a piac tisztulását, az átláthatatlan, zavaros munkavállalások közepette továbbra is magas a szürke foglalkoztatás, növekszenek a vállalkozások rendezetlen költségvetési kapcsolatai, miközben az Államkincstár a legnagyobb adósa az építési vállalkozásoknak.
Azonban az elmúlt 1 év pozitív fejleményeként lehet a következőt értékelni:
-           a 2010 évi közbeszerzési törvény módosítását, ami többek között felszámolta az egyébként sem működő építőipari fedezetkezelő intézményrendszerét a közbeszerzési piacon, maximálta 5-5%-ban a kérhető teljesítési és a jól teljesítési garanciákat és a Kis és Közép Vállalkozási szektor érdekében a részajánlat adásának lehetőségét is megteremtette.
-          nagyobb ütemet vett az építőipari vállalkozások kötelező regisztrációja, ami segíti a számbavételt
-          elindul – bár nagyon alacsony pénzügyi háttérrel- az épületek energiatakarékos felújítását szolgáló kormányprogram és az NFÜ által gondozott támogatási programok, amelyeknek építési-beruházási vonzata is van.
Ami viszont bizonyos, hogy a recessziót mindig gazdasági konjunktúra követi, csupán az a kérdés, hogy mikor.
Szerkesztette: Dudok Tímea


Cimkék: építőipar, Nagykereskedők, Betongyártók, Vakolatgyártók, MészoltókHozzászóláshoz be kell jelentkezni!
Adatvédelmi nyilatkozat