Bejelentkezés ::
Email cím:
Jelszó:

[ regisztráció ]


Partnereink ::


Miért meszeljük fehérre a tetőt?
2012. 05. 02. 16:05
A Carmeuse csoport török cége a Kimtaş néhány évvel ezelőtt olyan dolgot kezdett propagálni, amely a görög és a török hagyományos építészetben nem ismeretlen, mégis a mai környezetben élő ember hajlamos rácsodálkozni.
Ez nem más, mint a tetők meszes lemosása elsősorban a nyári hónapokra készülve.

A meszes lemosás alapgondolatát az a tény segítette, hogy a fehér szín teljes mértékben visszaveri napsugárzás teljes spektrumát.
Éppen ezért a mész megakadályozza a tetőfedő anyagok mikro-repedéseinek kialakulását, amelyet a nappali és éjszakai hőmérséklet különbség miatti anyagtágulás és zsugorodás okoz a tetőhéjazatban.
A fehérre meszeléssel egy természetes hűtőfunkcióval látjuk el a tetőt, amely emellett segít a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében is, hiszen az oltott mész a szabad levegőn történő karbonizáció során szén-dioxidot köt meg.
Ez egy könnyű és praktikus megoldás, amellyel a belső hőmérsékletet akár 2-3 °C, ez már elég jelentős megtakarítást jelent a légkondícionálók energiafogyasztásában is a nyári időszakban.
Ráadásul a mész megelőzi a moha képződését a tetőn, mivel fertőtleníti azt a felületet, amelyet kezelnek vele, de rovarok ellen is hatásosnak bizonyult.
A tárgyhoz szorosan nem kapcsolódik de a természetes anyagú építési módokhoz igen a következő információ: 2012 május 5-én lesz a II. Szalma az építészetben konferencia. Részletek itt olvashatóak:
http://www.szalmaepitok.hu/programok/100-iiszalmaazepiteszetben.html
Itt a szalmaépítésen túl az egyéb természetes építőanyagokról is szó lesz( fa, nád, vályog, kender)


Cimkék: Mészoltók, mészHozzászóláshoz be kell jelentkezni!
Adatvédelmi nyilatkozat